You Are Here: Home » O Nama

O Nama

Sport kao sastavni dio kulture je univerzalno sredstvo suradnje među ljudima u cilju tjelesnog i duhovnog odgoja, vitalnosti i zdravlja, socijalnih odnosa i stavova, kvalitete života, sport je potreba, a ne luksuz.

Unsko-sanski kanton promovira sport od školskog do vrhunskog, bez obzira na godine starosti, pol, nacionalnost, vjeroispovjest, politička uvjerenja, porijeklo, isključujući diskriminaciju po bilo kom osnovu, posvečujući pažnju građanima sa tjelesnim oštećenjima, a naročito sportu u školama.
Naša osnovna koncepcija sporta se zasniva na slobodnim i dobrovoljnim sportskim aktivnostima u klubovima i asocijacijama, organiziranim na demokratskim principima kao nevladine organizacije.
Osnovani smo 14.12.1995. godine, a Sportski savez USK-a čine:

  • 8. općinskih Sportskih saveza (Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Sanski Most, Ključ, Velika Kladuša, Bužim i Bosanski Petrovac),
  • 10. granskih-strukovnih Saveza (nogometni, košarkaški,
  • odbojkaški,   karate, šahovski, stonoteniski, rukometni,
  • kickboxing, taekwan-do,  judo),
  • Savez za sport i rekreaciju invalida USK-a i
  • Društvo pedagoga tjelesnog odgoja USK-a.

Trenutno je zastupljena 31. sportaka grana sa 8.000 registrovanih sportaša koji su u sistemu takmičenja, okupljeni u 241. takmičarsku ekipu.
Na općinskom nivo takmičenja takmiče se 33. ekipe, kantonalnom 103., II savezna liga F. BiH 45., I savezna liga F. BiH 52. i Premijer liga BiH 3. ekipe.
Na nivou Balkanskih igara 4. naša sportaša su nosioci medalja, Evropskim prvenstvima 4. i Svjetskim prvenstvima 3. sportaša.Sportskih terena (otvorenih –zatvorenih) imamo 249., na otvorenom 188., sa ukupnom površinom 413.770 m2, sportskih dvorana 61., sa ukupnom površinom 20.030 m2.
Kad je u pitanju stručni kadar-treneri, ukupno je angažirano 218. osoba, sa zvanjem trenera 69. i 14. sa zvanjem višeg trenera.

Osnovni nam je cilj predstavljati se na pozitivan način, pritom uvijek naglašavati opću vrijednost sporta, ali i vrijednost kulturne baštine, tradicije i drugih posebnosti našeg Kantona.
Na osnovu Zakona o sportu USK-a koji je donesen 2000.godine, a kojim se određuju potrebe i interesi društva u sportu, usvojili smo Strategiju razvoja sporta USK-a do 2015.godine.
Duboko smo svjesni važnosti sporta za svakog građanina, jednima jer se sportom bave, drugim što od sporta žive ili za sport žive.

© 2014 Sva prava zadržana. Sportski Savez USK

Scroll to top